14 mars 2008

Tomat


Tomaten, eller Solanum lycopersicum som den kallas i vissa kretsar, är ett bär, även om den botaniskt sett är en frukt. Född och uppvuxen i Peru och utnyttjades av Inkafolket. På grund av detta ständiga utnyttjande så flydde tomaten (som så många andra) till Sverige och startade ett nytt liv i ett vänligare land. Tomaten har som alla vet haft mycket svårt att anpassa sig i Sverige. Svårt med språket, och får därför inte jobb även om de är högutbildade. Men det jag egentligen vill komma till är tomatens egenskap att bli så oerhört varm som den faktiskt kan bli, tomatens kokpunkt ligger på mellan 700 och 1200 grader celsius. Vissa bifftomater har dock klarat över 3000 grader celsius, men detta är undantagsfallen som bekräftar regeln. Regeln ligger på 1200 för bifftomater, 900 för plommontomater, och straxt över 700 för körsbärstomater. Detta märks främst vid uppvärmning av tomaten. Då tomater är varma ska man hålla sig på så långt avstånd som möjligt. Då de kan explodera eller orsaka brännskador på både gom och tunga

Tomat innehåller även karotenoid som finns i blodplasman, just den typen av karotenoid som finns i tomaten kallas lykopen. Det är lykopenet som ger tomaten dess röda och fina färg!

En annan grej som är märklig är att coops fullkornspasta kostar 19:90 medan Zeta's endast kostar 17 kr. Borde inte coop sälja sitt skit billigare så att folk köper det. Coop lär ju tjäna mer på att sälja en egen produkt än på att sälja någon annans produkt.

Annars är det bra!

1 kommentar:

Mary sa...

Aldrig funderat på att jobba mindre och skriva mera. Bästa sedan Sundsvall brann (som inträffade 1888, jag är inte en sån som slänger mig med uttryck för att verka bildad) För övrigt så saknar jag dig.